2022-04-09 08:36:07• hírek • közlemény

Együtt egy zöldebb környezetért

A Túrterebesen megszervezett tavaszi takarítási akció keretében a helyi közösség tagjai négy zónát tisztítottak meg, köztük a Dónát-kápolnához vezető utat is, amelyet virágvasárnaponként 150-200 hívő tesz meg gyalogosan, hogy a keresztút állomásait végigjárva felidézzék Megváltónk szenvedését.  

Közösségi takarítási akciót szervezett a héten Túrterebes Község Polgármesteri Hivatala az Interetnikus kapcsolódási pontok elnevezésű projekt keretében. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által, Túrterebes Község Polgármesteri Hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával partnerségben gyakorlatba ültetett projekt célja a Túrterebesen élő fiatal romák és helyi szereplők társadalmi szerepvállalásának erősítése. Az Active Citizens Fund România – az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott program támogatásával megvalósuló projekt keretében 4 közösségi akció, 2 kulturális esemény és 4 sportverseny kerül megszervezésre, továbbá elősegítik a közösségi szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést a túrterebesi Szent Márton Közösségi Központ által nyújtott szolgáltatások kiterjesztése és fejlesztése által, innovatív oktatásra és képzésre alapozva javítanak a tanulás minőségén.


A tavaszi takarítási akciót projektpartneri minőségében Túrterebes Község Polgármesteri Hivatala szervezte meg és bonyolította le azzal a céllal, hogy a környezettel szembeni felelős magatartást népszerűsítse a közösség különböző generációjú és etnikumú tagjai körében. Az eseményen 30 szociális segélyben részesülő személy vett részt, továbbá két önkéntes a roma közösségből, a Túrterebesi Általános Iskola 21 diákja osztályfőnökük, Gyákon Andrea kíséretében, valamint a Caritas Tours-i Szent Márton Közösségi Központjának munkatársai.



A település négy különböző részén zajlott egyidőben a takarítás: az új tanya és a Kisfalu utca környékén, a Dónát-kápolnához vezető úton, valamint a Túr folyó töltésén.


Szerda reggel a polgármesteri hivatal udvarán gyülekeztek mindazok, akik úgy döntöttek, bekapcsolódnak az akcióba. A helyszínen Gyákon György polgármester fogadta és köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette az akció tervezett programját. A résztvevők átvették a hivatal által biztosított, a vállalt feladat elvégzéséhez szükséges kesztyűket és zsákokat, majd négy csapatot alakítottak ki, melyek mindegyike egy-egy zónában szedte össze a szemetet. Fél egyig minden csoport befejezte a takarítást, az akció 13 órakor közös ebéddel zárult.


A résztvevők összesen 82 zsák hulladékot gyűjtöttek össze, amelyet miután a polgármesteri hivatal munkatársai egy helyre helyeztek, a szemétszállító vállalat vitt el.


A tavaszi takarítási akció sikeresen mozgósította a helyi közösség különböző életkorú és etnikumú tagjait egy közös cél érdekében: egy tisztább, egészségesebb környezetért.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: